Dag, 6, 7 och 8

Ja då var man tillbaka i Gåxsjö för att sova och ha en vilodag innan sista etappen till Åkersberga för att gosa med barnbarnen.

Jag reste från Stora Sjöfallet efter frukost med sikte på Gällivare för ett nytt försök att hitta   mer information om förhållanden under mammas uppväxt, mormor samt morfar’s liv som gruvförman fram till slutet på 40 talet.  Jag hade dock ingen tur då Gruvmuseet var stängt och öppnar inte förrän den 20 juni.  Besökte dock Gällivare museum men det handlade mest om lapparnas liv.  Vet inte vad det är för typ av granar när man kommer upp på högre höjder men jag tog i alla fall en bild som minne mer än att den skall vara vacker.

Tillbringade en lång stund uppe på Dundret och titta ut över vidderna.  På bilden kan man se fjällen i Sarek och Stora Sjöfallet långt bort i horisonten.

Startade från Gällivare tidigt på morgonen för den långa etappen till Gåxsjö.  Vägen går mest i skog och enda avbrotten är när man passerar ett samhälle eller en älv.  Man passerar kända ställen som Porjus, Jokkmokk, Arvidsjaur, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea och Strömsund innan man svänger av i Hammerdal.

Det finns mycket strörenar och mindre hjordar utefter vägen så man måste vara skärpt och beredd att stanna.  Vid ett ställe son heter Akkats passerar man Lilla Lule älv och har Bengt Lindström målat samiska motiv på dammluckorna. Motivet på byggnaden har en konstnär vid namn Lars Pirak målat.

Ovanför dammen låg vattnet nästan spegelblankt med en liten ö en bit ut.  Vid Sorsele flyter den oreglerade Vindelälven förbi och den var en av de få älvarna jag passerat med riktigt högt vattenstånd

Väl framme i Gåxsjö fick det bli en bild på kyrkan samt lite blommor mm.

       

This entry was posted in Norrut 2017. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.